Freda sjukvården från besök av rasister

Över landet sveper en våg av protester mot Sverigedemokraternas arbetsplatsbesök. 258 vårdanställda på SUS i Malmö protesterar. Brandmännen i Malmö gör samma sak. Kommunal, Vårdförbundet och Läkarförbundet sluter upp. LO ryter ifrån. Från hela landet strömmar stöd in. Vi är många.

Protesterna har lett till att människor har blivit mordhotade. Sverigedemokraterna är inte vem som helst. Sverigedemokraterna är ett parti med rötter i den nazistiska och fascistiska rörelsen. De är ett parti som t ex vill frånta papperslösa rätten till vård, och inskränka kvinnors rätt till abort. SD driver en politik på tvärs mot Hälso- och sjukvårdslagens portalskrivningar om alla människors lika värde och rätt till en god sjukvård och respektfullt bemötande. Det är ett parti som delar upp människor efter ursprung. De för en rasistisk politik. Och i bakvattnet av SD:s putsade fasad gömmer sig andra. En svans av människor som i skydd av anonymiteten tar sig rätten att hota och skrämma människor som varje dag kämpar för människors lika värde och rätt. Skäms på er.

Det är klart att folk protesterar när SD vill använda deras arbetsplatser för att legitimera sin vidriga politik. Allt stöd till hjältarna på våra sjukhus och brandstationer som sliter för att ge alla människor den vård och hjälp de behöver. Allt stöd till hjältarna som nu sätter ner foten och vägrar vara en del i Jimmie Åkessons turné.

Alla besök på sjukhus måste baseras på frivillighet från personal och patient. Många är de besök som aldrig har blivit av för att det inte passar. Jag är väldigt kritisk till att Jimmie Åkessons besök blir av. Tre av SUS anställda har blivit hotade och hotade till livet. Detta är fullkomligt oacceptabelt och en anledning att ställa in besöket. Hur kan SUS garantera personal och patienter säkerhet i denna situation? Ett politikerbesök på ett sjukhus kan ta sig många former utan att en behöver trampa in på kliniker och orsaka stress, oro och otrygghet.

Imorgon, onsdag kommer Jimmie Åkesson till Malmö. Vänsterpartiet och Ung Vänster kommer att dela flygblad och protestera mot besöket. Vill du diskutera antirasism med Vänsterpartiet? Kom till Triangelstationens södra uppgång (vid tandläkarhögskolan) mellan klockan 10-14!

#vårdpersonalmotrasism #brandmänmotrasism

Läs även:

Min och Vilmer Andersens debattartikel i Feministiskt Perspektiv här.

Christina Höj Larsen och Ali Esbati debattartikel i Dagens Samhälle, här.

Kommunal, Vårdförbundet och Läkarförbundets debattartikel, här.

/Sara Svensson

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in antirasism and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s