Vänsterpartiet satsar på förlossningsvården

I Skåne föds varje år omkring 15 000 barn. Varje kvinna har rätt till en säker och trygg förlossningsvård. Krisen i den skånska sjukvården har slagit enormt hårt mot kvinnokliniken på SUS (Skånes universitetssjukhus). Under de senaste åren har larmen varit många.

Därför blev jag väldigt glad när jag idag läste att Vänsterpartiet nationellt aviserar en satsning på 500 miljoner kronor årligen för att möjliggöra trygga förlossningar. För Skånes del innebär detta en förstärkning med 66 miljoner kronor. Satsningen ska förstärka vårdkedjan runt den födande kvinnan. Pengar som kan gå till höjda löner, personalförstärkningar o.s.v. Regeringen har sagt att man ska satsa på 150 utbildningsplatser extra för barnmorskor, men detta räcker inte. Vi behöver även satsa på löner och bättre arbetsvillkor för de som idag arbetar på förlossningsklinker runt om i landet.

Krisen i Malmös sjukvård har inom förlossningsvården lett till att födande kvinnor får åka hem, kvinnor får utföra mycket av förlossningsarbetet i väntrummet, kvinnor skickas till andra sjukhus för att föda, kvinnor hinner inte få bedövning som ett direkt resultat av för låg personaltäthet, nyförlösta som får åka hem 6 h efter förlossning och att de nyblivna föräldrarna får sämre service. 2012 offentliggjordes att förutom stängningen av patienthotellet så skulle förlossningen på Malmö Kvinnoklinik stänga 5 rum till följd av besparingarna. Födande kvinnor fick söka sig till andra delar av Skåne. Enbart under den första halvan av 2013 avvisades 260 föderskor från Skånes Universitetssjukhus. Barnmorskorna har protesterat och klagar på stress och magont. Sjukskrivningarna har ökat.

Sverige behöver en välfärd och sjukvård att lita på. Sprickorna i den blågröna femklöverns politik för sjukvården är uppenbara. Kvinnor ska inte behöva betala den låga regionskatten med sina kroppar. Den trygghet alla kvinnor har rätt att känna när man ska föda är på väg att försvinna. Möjligheten till trygghet ska vara garanterad alla kvinnor och inte vara avhängigt ens övriga resurser. Politiken som den grönblåa majoriteten i Region Skåne bedriver har inneburit ett lågintensivt krig mot kvinnors rätt till hälsa.

Med en satsning på 500 miljoner årligen på förlossningsvården ger vi alla gravida kvinnor och alla hårt arbetande barnmorskor och personal på våra förlossningskliniker ett rejält kvalitetslyft. Det är så vi bygger en jämställd välfärd och en sjukvård att lita på.

/Sara Svensson

 

Läs även detta:

Akut snitt nu! Artikel av Magnus Welroos om situationen på kvinnokliniken.

Hjältarna på kvinnoklinken – en artikel om en av barnmorskorna på Malmö Kvinnoklinik

Vänsterpartiets satsning i sin helhet.

Pressmeddelande om satsningen.

 

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in jämställdhet, sjukvården and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Vänsterpartiet satsar på förlossningsvården

  1. Pingback: Politik för en trygg förlossningsvård | Sara Svensson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s