Ny bygger vi upp den skånska sjukvården igen!

Vänsterpartiet går till val på en sjukvård att lita på – en värdig vård utan vinster. Det är vårt vallöfte. Vi kommer aldrig sitta i ett styre som är med och säljer ut vård. Vi går till val på att ta tillbaka vård i det allmännas regi.
 
Sjukvården är inte en marknad vilken som helst. Att tillgodose människor vård när man är sjuk ska ske efter behov och inte marknadsstyrd efterfrågan. Och behoven har fått stå tillbaka länge nog.
 
Under de senaste åtta åren har larmrapporterna avlöst varandra. Kvinnokliniken i Malmö är i kris och födande kvinnor från vända i dörren. Endrometriosteamet läggs ner på samma avdelning och mängder av kvinnor lämnas i sticket när en verksamhet som var känd, unik och välfungerande stängdes ner.
 

Den privatiserade ambulansvården gick i konkurs i Sirius regi. Från Falcks ambulansvård i Malmö hörs nu larmen åter igen. Personal lämnar i protest.
 
Sju dödsfall har under de här åren kunnat kopplas till underbemanning och överbeläggningar. Det finns för få händer i vården och det finns för få vårdplatser. Beräkningar på befolkningen i Skåne visar att vi skulle behöver minst 250 nya vårdplatser. I det läget drar den styrande blågröna femklövern istället ner ännu fler vårdplatser på sjukhuset i Helsingborg. Och man lägger ned psykiatriavdelning 86 i Malmö.
 
Det vi har sett under dessa år är ett lågintensivt krig mot kvinnors rätt till en bra arbetsmiljö. Det är kvinnor som arbetar i vården. Det är kvinnors arbetsförhållanden som ifrågasätts och försämras. Sjukvårdspersonal tvingas arbeta i en allt mer slimmad organisation där man nu till och med tar in outbildade patientvakter för att säkra upp på avdelningarna. I Sveriges tre största landsting har övertiden ökat med 28 % mellan 2009-2012. Det motsvarar mellan 115 000 och 170 000 nya jobb enligt TCO. När nyutbildade sjuksköterskor i Sverige inför en sommar gick samman och begärda högre ingångslöner betalade den blågröna femklövern hellre en konsult för att rekrytera. Det kostade lika mycket som det hade gjort att acceptera sjuksköterskornas krav från början. Så ser en ideologisk politik från höger ut, en politik som vill pressa ner lönerna för de välfärdsarbetare som håller sjukvården uppe. Därför är också kampen för en värdig sjukvård tillgänglig för alla, en feministisk fråga. När välfärden försämras är det alltid vi kvinnor som får betala det högsta priset.
 
Det vi har sett under dessa år är också ett lågintensivt krig mot kvinnors rätt till sin reproduktiva hälsa. Istället för att ta tag i problemet med för få barnmorskor har man ålagt verksamheterna sparbeting och tvingat dem att skära ner. Istället för att utveckla viktiga verksamheter som endrometriosteamet, lägger man ner det. Endrometrios är en folksjukdom som drabbar cirka 10 % av kvinnorna i Sverige. Det är fler än som drabbas av t ex cancer.
 
Att det blir så här är ingen slump. Det är politik. Och politik går det att ändra på.
 
Det är nog nu. Vänsterpartiet är den tydligaste rösten mot nedskärningarna i sjukvården. Vi har slagit larm när andra har tigit. Våra förslag är hela tiden inriktade på att bygga en gemensam välfärd – det handlar om solidaritet.  En gemensam solidarisk välfärd värnar om de anställda, ger förutsättningar för en god arbetsmiljö med många kollegor att dela ansvaret med, ger patienter tid och god omvårdnad och sjukvård.
 
Vänsterpartiet går till val på ett program för den skånska sjukvården som innebär:
 
  • Mer personal och fler vårdplatser
  • Stopp för nya vårdval och ett tillbakatagande av genomförda privatiseringar
  • Stopp på underfinansieringen av sjukvården genom höjd skatt
  • Förbud mot vinster i välfärden
  • Bort med marknadstänk och byråkrati
  • Sjukvården ska bli ledande inom kvinnors hälsa
  • Skånes Universitetssjukhus delas upp i två kompletta akutsjukhus med egen ledning och budgetansvar. Högspecialiserad vård, forskning och utbildning samordnas.
 
I september är det val. En sjukvård i världsklass har tvingats ner på knä av en ledning som har tappat greppet. Borgarna och Miljöpartiet har prioriterat låg skatt och höjda egenavgifter framför en vård att lita på. Utförsäljningarnas tidevarv måste få ett slut. Sjukvården är inte till salu. I september har vi en möjlighet att ändra på det och ge sjukvården en nystart.
 
/Sara Svensson

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in Inte till salu, jämställdhet, sjukvården, Vinstfri välfärd and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s