Sluta lek affär med rätten till sjukvård

Dagens nyheter släppte igår en redogörelse över hur låg viljan att betala skatt hos de stora privata drakarna inom vårdsektorn är: DN:s granskning.  Det överraskar kanske ingen att den inte är så hög. När det gäller att få skattepengar är de däremot mer villiga. De privata aktörerna vill gärna vara med och leka, men när det kommer till att betala tillbaka så är moralen inte lika hög. Vinsterna läggs på hög och det är patienter och personal som får betala priset när de borgerliga politikerna och vårdföretagen ska leka affär med rätten till vård.

Den borgerliga femklövern i Region Skåne (MP, M, KD, C, FP) lanserar fler och fler vårdval och har under sina åtta år vid makten privatiserat mycket vård. Idag är cirka 45 % av besöken till primärvården till en privat vårdgivare i Skåne.

Vänsterpartiet vägrar gå med på att riskkapitalbolag och välfärdsföretag ska få sko sig på människors rätt till vård. Alla skattepengar ska gå till att göra verksamheten bättre – högre kvalitet för patienterna, högre kvalitet på arbetsmiljön och bättre villkor för de anställda. Det är så vi bygger en sjukvård där solidariteten oss människor emellan är vägledande istället för enskilda företagares jakt på vinst.

Nationellt beräknas de privata välfärdsföretagen ta ut ca 9,2 miljarder. Om de pengarna istället skulle gå till välfärden skulle de kunna ge 22 000 fler undersköterskor i landet. De borgerliga partierna i regionen och i regeringen valt att gynna företagarnas möjligheter att profitera på vården.

Merparten av människorna i Sverige motsätter sig detta. Det är ju inte så konstigt. Det är absurt och extremt att företag tillåts kommersialisera människors behov av vård, skola och omsorg. Resultaten har vi sett:

–           Privata vårdcentraler har satt för många diagnoser för att öka sina ekonomiska ersättningar.  Detta är en stor risk för patientsäkerheten. Om man i sin journal har diagnoser som egentligen inte finns, är risken uppenbar att man blir felbehandlad om man exempelvis kommer in akut till sjukhuset. Risken finns också att människor får svårigheter att få försäkringar på grund av sina (felaktiga? många?) diagnoser.

–          Vi har också sett vårdcentraler som vägrar lista personer som är ”för sjuka”.  När ersättningssystemet i sjukvården utgår från ett marknadstänk, som inte hör hemma i offentlig vård, riskerar fokus att hamna just där. Ekonomin styr istället för människors behov. Vi måste istället börja bygga ett system där behoven styr anslagen till sjukvården.

Igår debatterade jag sjukvård på Sydsvenskan. Ni kan läsa chatten här: Sydsvenskans chatt om vård. Det märks att frågan är het. Vårdföretagarnas lobbyorganisationer satsar miljoner på att vinna opinionen och de politiska partierna som företräder vinstintresset är pressade. Debatten igår handlade mycket om vinsterna.

Carl Johan Sonesson, moderat ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden slog fast att ”empirin” stödjer att konkurrens är bra. Vilken empiri han lutar sig mot avslöjar han inte. Antagligen för att den inte finns. Snarare är det tvärtom. I veckan offentliggjorde Kommunal en grundlig genomgång av privatiseringens pris för medarbetare och patienter och brukare. Inom äldreomsorgen har privatiseringarna lett till lägre personaltäthet, sämre anställningsvillkor och lägre kvalitet. Där har vi empiri så det förslår.

Välfärden bygger vi tillsammans. Genom solidarisk finansiering kan vi bygga en välfärd som går att lita på. En välfärd där kvalititeten i omsorgen och vården styr, istället för jakten på vinsterna. Vinsten med välfärden är människors hälsa, att vi alla vet att när vi blir sjuka så finns det ett skyddsnät som fångar oss.

För att nå dit behövs en stark vänster. Vänsterpartiet är det enda partiet som vill förbjuda vinsterna i välfärden. Vi vill återta privat vård i offentlig regi och vi vill satsa mer resurser på att bygga fler vårdplatser och anställa mer personal i Skåne.

 

/Sara Svensson

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s