Vinstjakten i välfärden är ett feministiskt hot

Imorgon smäller det. Snart ses vi alla tusen och åter tusen feminister i Malmö. Jag längtar. Jag längtar kraften i att samlas så många feminister för att staka ut strategierna för en jämställd framtid. En annan värld är möjlig. Den feministiska rörelsen växer och kraven på en jämställd framtid är starka. Vi kräver förändring.

Vi ser att kvinnors rättigheter pressas tillbaka över hela Europa och världen. I Spanien ifrågasätts kvinnors rätt till abort. I Grekland har finanskrisen lett till att grekiska kvinnor knappt har råd att föda på sjukhus. Resolutioner om kvinnors rätt till sin reproduktiva hälsa röstas ner i EU-parlamentet. Närmre var fjärde ung EU-medborgare står idag utan arbete.

Och bakom stängda dörrar förhandlas ett nytt frihandelsavtal mellan USA och EU. TTIP (Transatlantic Trade and Investement Partnership) heter det. Avtalet innebär bl.a. att företag ges rätten att stämma enskilda stater om dessa länder gör regleringar som ”hindrar” företagens verksamhet. Ett sådant hinder är till exempel att reglera eller förbjuda vinstuttag i välfärden. Avtalet skulle alltså i praktiken kunna innebära att länders möjlighet att reglera, bygga och utveckla en demokratisk välfärd begränsas. I Slovakien har det redan hänt. Där stämde ett privat företag staten pga. att deras rätt till vinstuttag i sjukvården begränsades. Företaget vann.

I Sverige idag ser vi hur privata välfärdsföretag pressar sina anställda, anställer färre, anställer på sämre villkor – allt för att få ut lite mer vinst. Och vi ser hur den offentligt styrda vården följer efter i samma spår. Vinstkraven har nämligen börjat gälla där med. Ni vet – annars är det ju inte konkurrensneutralt. Det är vi kvinnor som står för notan. I form av sämre anställningsvillkor och löner och i form av sämre service.

Att bygga en fungerande välfärd – vård, omsorg, skola – är i grunden en feministisk fråga. Det handlar om kvinnors möjlighet till ekonomiskt oberoende. Och en fungerande välfärd som i vått och torrt går att lita på bör vara demokratiskt styrd. Kvaliteten ska vara så hög som möjligt och alltid svara mot människors behov av vård, skola och omsorg.

Vinstintresset måste bort. Riskkapitalisternas girighet går stick i stäv med den solidaritet, omsorg och kvalitet som ska styra välfärden. Vi har ett stort arbete framför oss.

Imorgon ses vi. För att diskutera hur vi bygger en feministisk och jämställd framtid. Jag längtar.

/Sara Svensson

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in feminism, Inte till salu, jämställdhet, privatisering and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s