Bort med vinstintresset från människors rätt till ambulans

Under hela året har vi kunnat följa krisen inom ambulansen i Malmö. Falck ansöker om dispens för arbetstidslagen till arbetsmiljöverket för att få det att gå ihop, men facket tackar nej så klart. Vi har läst om personal som inte vågar yttra sig offentligt om sin arbetssituation.  Ambulanser som inte rycker ut.

När människors grundläggande rätt till akut vård äventyras på detta sätt är det inget annat än ett gigantiskt politiskt misslyckande.  Och de här historierna är ju inget nytt i det sedan åtta år tillbaka blågrönt styrda Region Skåne. Kommer ni ihåg Sirius? Ni vet de som gick i konkurs? De körde också ambulans.

Det grundläggande problemet här är inte att någon upphandlare har valt fel bolag. Problemet är att man överhuvudtaget låter privata företag ta hand om så grundläggande samhällsviktiga funktioner som ambulansverksamhet. Det enda rimliga är att detta sköts i offentlig regi. Idag kunde vi också läsa i SDS om förbättringarna som har skett sedan ett av Skånes ambulansdistrikts nu sköts i offentlig regi igen. Personalen känner mer tillit och förtroende och det har inte varit några problem med personalförsörjningen. Läs mer här.

Vinstintresset är det viktiga för företag som Falck – inte hälso- och sjukvårdslagen, inte medborgarnas behov och inte de anställdas rättigheter. Så kan vi inte ha det.

Det enda rimliga är att ta tillbaka all ambulansverksamhet i egen regi. Bygg upp förtroendet igen. Satsa tillräckliga resurser. Ge de anställda sin grundlagsfästa meddelarfrihet åter. Och ge Malmöborna tryggheten att veta att när man behöver vård så kommer en välutbildad ambulanspersonal som har tid med utbildning och vila.

/Sara Svensson

 

För mer information om hela krisen läs gärna dessa artiklar:

Skånskans granskning

Tidningen ETC:s beskrivning av de privata ambulansföretagens arbetsmetoder

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in Vinstfri välfärd and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s