En satsning i rättan tid

Äntligen är en satsning på kvinnohälsa på väg. Den är efterlängtad.

2013 fick 600 kvinnor vända i dörren när de skulle föda på SUS (Skånes universitetssjukhus). 600 kvinnor som inte fick den trygghet som varje kvinna och par förtjänar när en ska föda. Detta är inte värdigt ett land som vill kalla sig för en välfärdsstat.

Under många år har vi kunnat läsa om krisen inom förlossningsvården och kvinnohälsan generellt. Här i Skåne har man lagt ner endrometriosteamet som ett exempel.

Barnmorskeupproret som har ekat runt om i Sverige är ett tecken på samma sak. Professionen sätter ner foten och säger att nu räcker det. Det är inte rimligt att barnmorskor springer mellan tre aktiva förlossningar samtidigt. Det är inte en rimlig arbetssituation. Det är inte en arbetssituation där personalen får möjlighet att utöva sina kunskaper och skapa en trygg miljö för den födande. Resultatet ser vi i antalet barnmorskor som sjukskriver sig eller går ner i arbetstid.

När man föder har man rätt till personal runt sig. En har rätt till trygghet och en har rätt att veta att det alltid finns någon att fråga eller få stöd av. Tryggheten och bra bemanning är en grundläggande förutsättning för att kvinnor ska slippa onödiga komplikationer.

Därför blev jag så glad när jag såg att Vänsterpartiet har lyckats få igenom en satsning på just förlossningsvården i budgetförhandlingarna med regeringen. 400 miljoner årligen är summan satt till. Det är ett steg i rätt riktning och det är en tydlig satsning där landsting och regioner kan bygga kvalitet.

Detta är en seger för kvinnors rätt till sin reproduktiva hälsa och det är en seger för all personal som sliter på kvinnokliniker runt om i Sverige.

/Sara Svensson

Läs mer här: 400 miljoner till förlossningsvården

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in sjukvården and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s