Det fria vårdvalet är omvänd Robin Hood politik

Det är med en stor klump i magen som jag igår läste riksrevisionens rapport som visar att rika och friska skåningar gynnas av vårdvalen och privatiseringarna av sjukvården. Det är med en klump i magen eftersom de som missgynnas och trängs undan är äldre, sjuka och fattiga. Människor som är i behov av vård. Nu byggs ett marknadsmässigt system upp som gör vården lättillgänglig för friska män och kvinnor med makt att välja.

Vårdvalen har skett samtidigt som skillnaderna i levnadstid blir allt större. Högutbildade män och kvinnor lever allt längre, medan människor med lägre utbildning blir sjukare och ökar sin livslängd avsevärt mindre. Det är hög tid att se sanningen i vitögat. Vården måste styra folkhälsosatsningarna och primärvårdens resurser till de grupper som har störst behov. 

I Skåne har det vuxit fram fler privata vårdcentraler i områden där friska höginkomsttagare bor och dessa har ökat sin konsumtion av vård mer än andra, trots att den grupp faktiskt är friskare än flertalet. Under de senaste två åren har 1700 allvarligt sjuka inte fått träffa en läkare medan 47 000 nya besök med lindriga eller självläkande symptom gjorts. Nerlagda vårdcentraler har främst drabbat områden där människor utan stora inkomster bor, som t ex de offentliga vårdcentralerna i Lindängen, Malmö och Norrestad, Landskrona som femklövern lade ner under förra mandatperioden. Det fria vårdvalet är ett skolboksexempel i omvänd Robin Hood-politik. Den generella välfärden har använts för att gynna de som redan har på bekostnad av de som behöver.

Vi har alltså en situation som har lett till att fler välbemedlade besöker vårdcentralen, trots att de kanske inte behöver det. Och detta har i sin tur lett till att människor som faktiskt behöver vård, inte har fått den. De ekonomiska orättvisorna blir tydligare när marknadskrafterna får diktera villkoren och syns nu i tillgången till vård för skåningarna.

Detta måste få ett stopp. Vänsterpartiet gjorde upp med regeringen Löfven om att stoppa tvångs-loven. Den lagstiftning som tvingar alla landsting och regionen att släppa in privata aktörer inom primärvården. Här är det verkligen upp till bevis för Region Skånes politiska ledning S och MP att visa att man sätter skåningarnas behov av en jämlik vård före privata aktörers tillgång till en större marknad. Region Skåne behöver göra en kraftsamling för att återigen styra vårdens resurser till de med störst behov. Behoven ska enligt lag styra sjukvården, inte ekonomi eller den enskildas förmåga att hävda sig i det myller av privata alternativ som är skånsk primärvård idag.

Att alliansen bedriver en politik för att gynna de rika står väl klart vid det här laget. Samma dag som riksrevisionen kritiserar deras politik hårt i Region Skåne går alliansen ut och kräver fler vårdval. Det visar deras ambition; att fortsätta gynna de rika och friska.

Vårdcentralerna har en enorm potential att med uppsökande arbete förebygga sjukdomar och gynna en bättre hälsa. Primärvården kan med rätt resurser vara en central institution i samhället för att främja folkhälsan. Den borgerliga politiken lägger krokben för denna ambition när den privata etableringen minskar möjligheterna till förebyggande arbete.

S och MP måste nu påbörja arbetet med att rätta till dessa orättvisor i regionen. Det handlar om stora satsningar på primärvården, det handlar om att se till att styra resurserna till de områden som behöver dem och det handlar faktiskt om att sätta punkt för detta enorma privatiseringsexperiment. Vi har prövat borgerlig privatiseringspolitik nu. Det fungerade inte. Gör om – gör rätt.

/Sara Svensson, gruppledare (V) Region Skåne

Artikeln är publicerad i Sydsvenskan 141112. Ni kan läsa artikeln här: Det fria vårdvalet är omvänd Robin Hood-politik.

 

 

 

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s