Få saker provocerar så mycket…

… som när din inkomst avgör vilken vård du kommer att få eller har rätt till. Därför blev jag glad när jag såg att Statens medicin-etiska råd (SMER) satt ner foten och vill få bort medfinansiering i vården. De menar att ingen ska ha rätt att köpa sig till en högre kvalitet än någon annan i den offentliga vården. Helt rätt. 

Läs mer om SMER:s ställningstagande här: Etiskt nej till medfinansiering i hälso- och sjukvården.

Ett exempel på medfinansiering är sk. hörselcheckar. Eller att patienter “fritt” får välja hörapparat. Bl.a. Hörselskadades riksförbund (HRF) har satt ner foten och har bl.a. lyft fram att människor uppmanas att köpa dyrare eller andra produkter än de själv hade tänkt, när det fria valet kombineras med vinstintresse. Du kan läsa mer om HRF:s kritik här: Skarp kritik mot hörselcheckar från medicin-etiska rådet.

Det enda rimliga är ju att alla har rätt till en fantastisk strålande sjukvård – oavsett var du är född, vilken klass du tillhör, kön eller din sexualitet. Dit är vägen lång.

/Sara Svensson

 

 

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in privatisering, sjukvården and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s