Ett steg i rätt riktning – avgiften för besök till sjuksköterska slopas 1 mars

ssk_avgiftenVänsterpartiet gör skillnad. I opposition i regionen fick vi gehör för flera av våra förslag i budgeten för 2015.

På söndag den 1 mars blev det gratis att gå till sjuksköterska och undersköterska på din vårdcentral i Skåne. Då togs avgiften på 50 kronor bort. Anledningen är att vänsterpartiets förslag på att slopa avgiften gick igenom på regionfullmäktige när budgeten för 2015 antogs i december. S och Mp valde att ställa sig bakom vårt förslag.  

Egenavgifter slår alltid hårdast mot de som har minst. Därför är det bra omfördelningspolitik att istället finansiera sjukvården via skatter. I Skåne lever t ex 17 000 äldre kvinnor på en pension under EU:s fattigdomsgräns på 10 800 kronor i månaden. I söndags blev livet lite lättare för t ex dessa kvinnor .

Vänsterpartiets mål är att all sjukvård på sikt ska vara avgiftsfri. Det är så samhället kan garantera vård på lika villkor. I söndags kom vi ett litet steg närmre det målet.

Vill du läsa mer om vilka avtryck Vänsterpartiet gör i opposition i Region Skåne? Kolla på våra andra segrar i budgeten för 2015.

Vill du läsa mer om kvinnors skamligt låga pensioner och hur det påverkar livet när en blir äldre? Läs PRO:s rapport: Fattigdomsfällan.

/Sara Svensson, gruppledare (V) Region Skåne

 

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in Regionfullmäktige, sjukvården and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s