Satsningar på folkhälsa minskar klasskillnader

Den 26 mars hade Hälso- och sjukvårdsnämnden möte. Allianspartierna med stöd av SD fällde då ett förslag om en stor folkhälsosatsning i regionen med motiveringen att sjukvården behöver mer resurser. Detta är faktiskt tragikomiskt. Så sent som i vintras stod företrädarna för allianspartierna i regionfullmäktige och pratade om att de lämnade över ”fulla lador” med skattepengar till den tillträdande S och MP-ledningen. Några månader senare verkar de ha insett allvaret i situationen och slog då ner på en folkhälsosatsning, som de menar är mindre prioriterad. Detta är kortsiktig borgerlig politik i ett nötskal.

I boksluten för sjukhusen i Skåne är siffrorna röda. Underskotten ligger på flera hundra miljoner kronor. Detta är en krisartad situation som kräver en skattehöjning. Detta är en situation som har byggts upp under åtta av blågrönt styre. Det är en situation som ger stängda operationssalar, stängda vårdplatser och överbelastad vårdpersonal. Det är en situation som drabbar patienter som får vänta för länge, blir hemskickade för tidigt eller behandlas på fel avdelningar.

Den föreslagna folkhälsosatsningen skulle kosta 32 miljoner kronor. Pengarna hamnar nu istället i sjukvården. De pengarna behövs. Men underskotten kommer fortfarande ligga på flera hundra miljoner. Det är kortsiktigt och opportunt.

Tanken med folkhälsosatsningen var att minska klasskillnaderna i vården. Handlingsplanen innehöll satsningar som att arbeta riktat för att öka deltagandet i cellprovsundersökningar i områden där deltagandet är lågt. För att färre kvinnor ska drabbas av livmoderhalscancer. Ett annat exempel var att handlingsplanen lyfte vikten av att primärvården arbetar för att upptäcka, stötta och hjälpa människor med alkoholproblem. För att färre barn ska växa upp med alkoholiserade föräldrar.

Detta sätt att arbeta är gott. Det förebyggande folkhälsoarbetet är viktigt. Sociala investeringar som görs i tid sparar mycket lidande för den enskilda och är effektivt ekonomiskt. Det är så vi bygger en välfärd som håller och det är så vi i samhället agerar mot skenande klassklyftor.

Istället har alliansen med stöd av SD nu på marginalen minskat hålen i sjukhusens budget. På bekostnad av skåningarnas folkhälsa. Istället för opportuna politiska utspel skulle vi vilja se att insikten om sjukvårdens kris sjunker in hos den samlade borgerligheten. För sanningen är den att en sjukvård värd namnet skapar vi tillsammans med solidarisk finansiering för allas våra gemensamma behov av sjukvård rätt till hälsa.

Idag betalar skåningarna 10,69 kronor i skatt till regionen. Det är lägre än de flesta landsting. En majoritet av svenskarna betalar gärna mer om pengarna går till sjukvården. För oss i Vänsterpartiet står det klart. När resurserna i vården är så knappa att skåningarnas folkhälsa ställs mot akuta underskott på sjukhusen, så är det resurserna som tryter inte behoven.

Sara Svensson (V)

Gruppledare Region Skåne

Saima Jönsson Fahoum (V)

Ersättare i Hälso- och sjukvårdsnämnden

 

Artikeln är publicerad i Kristianstadsbladet, 150409. Du kan läsa den här: Satsningar på folkhälsa minskar klasskillnader 

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in sjukvården. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s