Det här med mer vård per krona

Igår på regionfullmäktige debatteras återigen det här med att få ut mer vård per skattekrona. Här kommer mitt bidrag till debatten om att effektivisera.

Ni pratar om att effektivisera. Både från S och MP och alliansen i sin helhet. För att få ut mer vård per krona. Och det är ju klart att vi ska arbeta så professionellt vi bara kan för att förvalta skattemedlen på ett bra sätt. Ert tal om effektiviseringar är dock ett slag i ansiktet av ytterst kompetent personal som vill ge merparten av sin vakna tid för att göra gott för andra och att genom forskning och klinisk verksamhet bota, omvårda och behandla patienter och deras sjukdomar.

Det är en väldigt olycklig kombination att effektivisera arbetssättet samtidigt som man t ex har anställningsstopp. Ändå är det precis det man gjorde 2013 på  Skånes Universitetssjukhus (SUS). Det är genom tillit och dialog som en stor organisation kan gå i samma takt åt ett gemensamt håll, ändå gör man om hela den skånska sjukvården med ett i efterhand godkännande av politiken.

Alla är eniga om att det är viktigt med ett närvarande och lyssnande ledarskap, ändå fortsätter S och MP med en chefsmodell som bygger på att cheferna åker runt på E22 och E6:an istället för att vara på plats på ett sjukhus och tillsammans med personalen bygga framtidens sjukvård. Detta gynnar enbart de moderater som brinner för en 6-filig motorväg. Knappast vården.

Det vi behöver är arbetsro och ro att arbeta med bättre kvalitet. Fler vårdplatser, rätt personal på rätt plats, fler kollegor, bättre arbetsmiljö, ett närvarande ledarskap och en chefsstruktur som medger detta. Om vi börjar där, så ska ni nog se att det går bättre framöver. Jag hoppas att den insikten sjunker in så småningom.

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in Regionfullmäktige, sjukvården and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s