Krisen i vården kräver en lösning – nu

Inför sommarsemestern blir krisen i sjukvården tydlig. De stängda vårdplatserna, bristen på rätt kompetenser, för lite personal och en arbetsmiljö som sliter hårt på sjukvårdspersonalen blir än mer akut när personalen behöver sin lagstadgade semester.

Krisen i sjukvården går att lösa, men det krävs en långsiktig solidarisk politik för att rå på det. Här är Vänsterpartiets förslag: 

  • Höj skatten!
  • Den centrala administrationen behöver effektiviseras.
  • Regionen behöver se över avtalen med de privata vårdvalen. De kan inte vara taklösa, där kostnader tillåts öka okontrollerat.

Dessa tre förändringar ger mer resurser att använda för att bygga en sjukvård för framtiden, en jämlik och jämställd sjukvård där personalen ges tid och en godare arbetsmiljö att verka i. Regionen behöver arbeta med tilliten och skapa en miljö där personalen lyssnas på.

  • Sex timmars arbetsdag
    De ökade resurserna bör sedan användas för att satsa på en hållbar arbetsmiljö. Sex timmars arbetsdag har visat sig vara en framgångssaga på operationsavdelningen i Mölndal. Det möjligheten borde finnas runt om i Region Skåne också.
  • Bra arbetstider – arbetsschema som ger möjligheter till en bra fritid är en nyckelfråga.
  • Anställa fler undersköterskor, medicinska sekreterare och sjuksköterskor är viktigt.
  • Bra löner – regionen måste erbjuda bra löner och utbildningsmöjligheter till alla. 

Detta är några exempel på Vänsterpartiets konkreta åtgärder för att bygga en jämlik sjukvård för alla skåningar. Det är förändringar som skulle göra nästa års sommar ljusare.

– Jag blir förbannad när jag ser hur sjukvårdspersonalen tvingas bära en urholkad välfärd på sina axlar. De betalar ett dyrt pris. Så ska det inte få vara. Det är hög tid för en solidarisk sjukvårdspolitik som levererar en patientsäker jämlik vård och en god arbetsmiljö, säger Sara Svensson, gruppledare (V) Region Skåne.

– Krisen i den skånska sjukvården har byggts upp under åtta år av borgerligt femklöverstyre. Det behövs stora satsningar framåt för att lösa detta. En början vore att ge alla justa löner och en arbetsmiljö med många kollegor och en lyssnande ledning, konstaterar Sara Svensson gruppledare (V) Region Skåne.

– S och MP måste förändra de taklösa avtalen i de specialiserade vårdvalen. Det är upprörande hur det fungerar. Det kan ju inte få vara så att den offentliga vården tvingas spara medan de privata alternativen tuffar på som om inget har hänt, avslutar Sara Svensson gruppledare (V) Region Skåne.

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in sjukvården and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s