De privata välfärdsbolagen och deras lobbyarbete

Sara_bestämdI Sydsvenskan kunde vi i helgen läsa att de privata välfärdsbolagen är en framgångssaga (Ingen vinst med att förbjuda vinst i välfärden, 150809). Genom en partsinlaga från Svenskt Näringsliv och Svensk Handel, vill Sydsvenskan ge sken av objektivitet.

Opinionen är stark och tydlig. Människor vill veta att deras skattepengar används för att bygga bra omsorg för ens gamla mamma, en bra skola till sina ungar och en sjukvård en kan lita på när sjukdom drabbar. Det är förståeligt att vårdföretagarnas intresseorganisationer blir nervösa.

För Vänsterpartiet är det enkelt. Människors skattepengar ska gå till att finansiera den bästa tänkbara vården, skolan och omsorgen. Pengarna ska inte hamna som vinst hos enskilda företagsägare. Under åren har vi sett skolkonkurser, välfärdsbolag som betalar ytterst lite i bolagsskatt och privata vårdcentraler som ger fler diagnoser i syfte att maximera inkomsterna. Vinstintresset leder fel.

Sydsvenskan hyllar effektiviteten i de privata bolagen, men jag undrar när det blev ok att stoppa överskottet av våra gemensamma skattepengar i egen ficka? Sydsvenskans ledarredaktion menar att friskoleelever och deras föräldrar är nöjda, men jag undrar när det blev bra att skolan slits itu av den segregation som friskolereformen lämnade efter sig. I Sverige har vi tidigare byggt skolan för att alla barn ska ges samma möjligheter. En skola där föräldrar kan välja bort klasskompisar till sina barn är en skola som gynnar de redan bemedlade och missgynnar alla andra.

Sydsvenskans ledarredaktion menar att valfriheten i den privata vården är central, men jag undrar när valfrihet blev synonymt med privata företagares rätt att starta upp varhelst de vill? För Vänsterpartiet handlar valfrihet, kvalitet och världens bästa välfärd om något helt annat. Valfrihet är att som äldre kunna bestämma när en vill äta frukost, när en vill gå och lägga sig eller när en vill göra en utflykt. Valfrihet är inte att tvingas välja och försöka förstå hundratals olika hemtjänstföretags reklamslogans. Den valfrihet och det inflytande som vi vill se är oförenlig med marknadsmekanismerna. Välfärden är inte en marknad som andra.

Det är uppenbart att marknadsanpassningen av välfärden i grunden har förändrat offentlig sektor. Ekonomin har blivit den styrande drivkraften och inte människors rätt till en välfärd värd namnet. Det är en av delanledningarna till de sorgliga reportagen från psykiatrin i Malmö under sommaren. Åratal av marknadsinfluerad styrning och ekonomiska glädjekalkyler leder fel. Offentlig sektor ska styras med människors behov i fokus, inte med marknadsmässiga principer.

Vänsterpartiet vägrar gå med på att riskkapitalbolag och välfärdsföretag ska få sko sig på människors rätt till vård, skola och omsorg. Alla skattepengar ska gå till att göra verksamheten bättre – högre kvalitet för patienterna, högre kvalitet på arbetsmiljön och bättre villkor för de anställda. Det är så vi bygger en välfärd där solidariteten oss människor emellan är vägledande istället för enskilda företagares jakt på vinst.

Nationellt beräknas de privata välfärdsföretagen ha gjort en rörelsevinst på 9,5 miljarder under åren 2008-2012. Om de pengarna istället skulle gå till välfärden skulle de kunna ge tiotusentals fler välfärdsarbetare i landet.

Det märks att frågan åter igen är het. Vårdföretagarnas lobbyorganisationer satsar miljoner på att vinna opinionen och de politiska partierna som företräder vinstintresset är pressade. En granskning jag gärna skulle vilja se är hur mycket pengar Svenskt Näringsliv och deras organisationer lägger på opinionsbildning i syfte att fortsätta få stoppa skattekronor i egen ficka.

Sara Svensson, gruppledare (V) region Skåne

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in privatisering, Vinstfri välfärd and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to De privata välfärdsbolagen och deras lobbyarbete

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s