Endometriosteamet i Skåne verkar vara på väg tillbaka

På regionfullmäktige den 29 september lyfte jag i en så kallad enkel fråga, frågan om endometriosteamet i Malmö. Skåne har tidigare haft ett endometriosteam, men det lades ner under det blågröna styret.

När mottagningen fanns på kvinnokliniken i Malmö behandlades cirka 200 kvinnor och teamet hade även ansvar för konsultationer runt om i Skåne. Det var en väldigt viktigt verksamhet.

Nedläggningen som drabbade endometriosteamet i Skåne var en direkt konsekvens av det blågröna styrets anställningsstopp och beskrevs som att kvinnovården i Skåne i ett slag togs tio år tillbaka i tiden. Anställningsstoppet i den skånska sjukvården skedde under alliansen och Miljöpartiets tid vid makten i Region Skåne. Men det är S och MP som är satta att förändra detta och lyfta och fokusera denna verksamhet igen.

I Skåne har ungefär 30 000 skånska kvinnor endometrios. I Sverige tar det i snitt 7 år att få diagnosen. Under tiden går tjejer och kvinnor runt och funderar över sina smärtor.

I budgeten för 2015 lyfte Vänsterpartiet frågan och tillsammans med Socialdemokraterna som också drivit på och förslaget gick igenom. Beslutet i budgeten var tydligt. Endometriosteamet ska tillbaka.

I diskussionen på regionfullmäktige framgick det att ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden Anna-Lena Hogerud (S) har ett ärende på gång som ska upp i nämnden i november som handlar om att återstarta teamet. Detta är riktigt bra!

Nu hoppas jag att alliansen inser misstaget som gjordes under förra mandatperioden och bifaller förslaget. Det förtjänar alla skånska kvinnor idag och i framtiden.

/Sara Svensson

Bakgrund: Tio år tillbaka i kvinnosjukvården

Information om sjukdomen: Vad är endometrios?

 

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in feminism, jämställdhet, Regionfullmäktige and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s