Vänsterpartiet kräver krafttag mot privat vårdcentral som utför sk. “oskuldskontroller”

Tidigare i veckan kunde vi se hur så kallade “oskuldskontroller” genomförs på en vårdcentral i Malmö och vid Investorägda Aleris vårdcentral i Stockholm. Oskuldskontroller har inget med hälso- och sjukvård att göra och ska inte förekomma. Uppgifterna framkom via Kalla Faktas grävande reportage tisdagskväll och visar på grova missförhållanden. Övertramp som kränker kvinnors rätt till sin egen kropp.

Vänsterpartiet i Region Skåne kräver att en grundlig kontroll görs av vårdcentralen samt att ackrediteringen bryts.

– Oskuldskontroller är en kränkning av vår rätt till våra egna kroppar. Det kan vi aldrig acceptera. Oskuldskontroller ska inte få förekomma i sjukvården eller någon annanstans. Jag är fruktansvärt upprörd efter att ha sett Kalla Fakta igår, säger Sara Svensson gruppledare (V) Region Skåne.

– Vi kräver att avtalet sägs upp. Det är omöjligt att ha tillräcklig tillsyn på de privata verksamheterna för att garantera att detta inte händer. Att detta är privat gör att tillsynen blir svårare, vilket vi nu ser ett exempel på. Region Skåne behöver skärpa sin tillsyn av de privata vårdcentralerna, säger Sara Svensson gruppledare (V) Region Skåne.

–   Region Skåne måste på sikt avsluta experimentet med privata vårdcentraler. Det ska finnas offentlig vård till alla, fortsätter Sara Svensson gruppledare (V) Region Skåne. För mer information kontakta:

Sara Svensson, gruppledare (V) Region Skåne 0709-13 44 10

 

Läs mer:

Politiker reagerar på oskuldkontroller

De som gör “oskuldskontroller” måste ställas till svars

 

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in feminism, jämställdhet, sjukvården and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s