Och så höjs priserna i kollektivtrafiken igen

Idag införs en stor höjning av avgifterna i kollektivtrafiken i Skåne. Priserna i kollektivtrafiken har ökat dramatiskt under många år. Så här kan vi inte ha det.

höjningar kollektivtrafiken

 

 

 

 

 

 

Och samtidigt som det här höjningarna börjar gälla antog regionfullmäktige ett nytt beslut om att införa ombordpris på bussarna. Men höjer samtidigt priset med tio kronor. Med hänvisning till att Skånetrafiken investerar i kortbetalningsutrustning. Ett beslut som är juridiskt tveksamt och som det är värt att överpröva. Det är en sorglig utveckling.

Här följer mitt huvudanförande från dagens regionfullmäktige:

Och så står vi här igen. För att debattera ännu ett sätt för S och MP, ivrigt påhejade av alliansen, att höja priset för att åka kollektivt. Det är en sorglig följetong som jag inte hade väntat mig av en kollektivtrafiknämnd ledd av Socialdemokraterna.

Samtidigt har regionstyrelsen på morgonen beslutat att skicka iväg en remiss angående infrastrukturen där mer asfalt och fler filer på motorvägarna klubbades. (Detta är en framgång för en moderat infrastrukturpolitik som är förödande för miljön.) Det är många olyckliga beslut just nu. Fler motorvägsfiler och högre taxor i kollektivtrafiken är det sista vi behöver.

Idag är första dagen då de nya höga priserna gäller i Skånetrafiken. Ni som har åkt hit kollektivt får er resa betald av regionen, men många skåningar har idag för första gången känt på höjningen. En höjning som gjordes för att dämpa underskotten i sjukvården. En höjning som känns för de 17 000 pensionärer i Skåne som lever under EU:s fattigdomsgräns, för alla ensamstående föräldrar i Skåne, arbetslösa och sjukskrivna och för alla de kvinnor som tvingas arbeta ofrivillig deltid. Det väljer ni att fira genom att försöka dunka igenom ännu en höjning. Vi vill snarare backa bandet.

Idag handlar det om en riktigt bra tjänst. Att kunna betala med sitt bankkort även på stadsbussarna runt om i Skåne. Att öka tillgängligheten är viktigt. Det är bra att människor framöver ska kunna åka buss spontant utan att ha planerat för ett JOJO-kort.

Däremot är det fel väg att gå att höja priset samtidigt. Vänsterpartiet föreslår att det är ordinarie taxa som ska gälla om en väljer att betala med kontantkort. Vi menar att risken för att människor ska välja kontantkort är liten för de som åker kollektivt hyfsat regelbundet. Att utvärdera införandet för att ev. korrigera i tidtabeller är rimligare än att höja priset.

Att höja avgifter slår mycket hårdare mot människor med skral hushållsekonomi. Att omfördela samhällets resurser och använda skattsedeln är smartare om man vill se till att bygga ett samhälle som håller ihop. Där alla människor har möjlighet att röra sig till en låg kostnad och ta del av välfärden. Därför är denna prishöjning orimlig.

Men denna höjning är också orimlig för att ni säger er vilja göra den för att kompensera för investering av kortmaskiner. Detta är inte ok. 2010 kom en lag som förbjöd extraavgifter för kortbetalning. Detta är anledningen till att Kalmar, 1 månad efter införandet av sin ombordavgift har fått backa bandet och istället använda den ordinarie taxan.

Här i Skåne har vi möjlighet att göra rätt från början. Att införa tjänsten, men utan en straffavgift för kortmaskiner. Låt oss då göra det.

Bifall till Vänsterpartiets yrkande.

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in kollektivtrafik, Regionfullmäktige and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s