Om debatten om budgetförhandlingarna på #vkongress

Var nyss i talarstolen på Vänsterpartiets kongress. Ungefär så här tänker jag kring det här med budgetförhandlingar och Vänsterpartiets roll. Det var ungefär detta jag sa också.

Tack för ordet,

Jag tänker prata om A 106. Vår inställning till budgetsamarbetet. Och om varför vi måste höja ribban i budgetförhandlingarna. Det är stora skillnader mellan motionerna som hanterar budgeten. Att blanda ihop dem är osakligt. Jag vill ha en högre ribba i förhandlingarna, inte ett omedelbart brott.

För kongressombud. Vi behöver fundera över vad vår roll är och vilka framgångar vi vill nå. Detta är en debatt för partiet och vår strategi, inte en utåtriktad debatt för att övertyga om våra segrar.

Budgetsamarbetet har legitimerats av att vi ska göra skillnad. Därför har små men viktiga segrar varit bra och gjort att vi har köpt budgeten. Men detta är symboliska segrar – inte reformer som vänder utvecklingen i Sverige. Det är reformer som dessutom i en del fall varit underfinansierade från statligt håll. Klassamhället utmanas inte.

De 10 miljarderna, våra välfärdsmiljarder är fantastiska. Men dem utmanar inte heller inkomstfördelningen nämnvärt. Alliansen hann sänka skatterna med 140 miljarder under sina år vid makten. Och åren dessförinnan ökade klasskillnaderna också.

Vi har en regering där båda partierna upplever en stor ideologisk kris. En socialdemokrati på svaj och ett Miljöparti som låter maktens sötma överskugga alla ideologiska frågor för tillfället.

Vår roll i detta är att rakryggade stå upp och visa i konkret handling att en annan väg är möjlig. Sätta oss vid förhandlingsbordet och säga vi kräver mer, mobilisera för mer. Höja ribban.

Sverige behöver ett starkt parti till vänster. Som visar en annan väg fram, som med självförtroende kan kanalisera den vrede som finns i landet kring en allt mer utarmad välfärd, kring finansvalpar och lyxlirare som smiter till skatteparadis och till rika familjer i Danderyd som mjölkar staten på RUT-bidrag. Vi ska vara det partiet.

Glasögonbidrag är bra. Men verkligheten är bister. I Region Skåne innebär landstingets del av potten endast en del av sjukvårdens underskott täcks. Patientsäkerheten hotas och personalen går sönder. 10 miljarder är bra, men det borde ha varit grundplåten som S gick in i budgetförhandlingen med. Inte en seger för oss.

Vänsterpartiet behöver bli starkare. Vi behöver göra mer skillnad. Det gör vi genom att bygga organisationen starkare, och det gör vi genom att med självförtroende kräva och lägga konkreta förslag på hur vi på riktigt vill bygga välfärden starkare och omfördela samhällets resurser från rik till fattig. Det är så vi växer.

Bifall.

/Sara

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s