Nu rullas satsningen på kvinnors hälsa ut för 2016 i Skåne

Rätten att föda barn på ett säkert och tryggt sätt är grundläggande. Ändå varierar kvaliteten runt om i Skåne och i landet. Mängden förlossningsskador, andelen födande per barnmorska, stödet under förlossningen. Det finns allt för stora variationer. Variationer som bland annat beror på olika förutsättningar och resursbrist.

Under våren har vi bland annat kunna följa praktikertjänsts haveri när de lägger ner BB Sophia i Stockholm och lämnar mängder av gravida stockholmare utan vetskap om var de ska ta vägen. Att det behövs mer resurser till förlossningsverksamheten och kvinnors hälsa är uppenbart. För allianspartierna i Stockholm har privatisering och vårdval varit viktigare. Hur de ska lösa situationen nu är fortfarande höljt i dunkel.

Hälso- och sjukvårdsnämnden här i Skåne har nu tagit beslut om fördelning av årets satsning på kvinnors hälsa. Detta är statlig pengar som Vänsterpartiet förhandlade fram med regeringen redan 2015. Gott så. För Skånes del handlar det om 20 miljoner kronor för 2016. Pengarna är tänkta att använda till utbildningsinsatser, kompetenshöjande insatser för att öka jämlikheten i vården (man ska ha samma rätt till säker och trygg förlossning oavsett var i Skåne man föder), men även satsningar för att motverka komplikationer. En hyfsat stor del av pengarna ska användas till att täcka personalbehov under sommarmånaderna.

Dessa pengar behövs verkligen. Samtidigt blir det tydligt att när statliga satsningar för att höja kvaliteten används för att täcka för den ordinarie personalens rätt att ta semester, så är resurserna till att börja med för små. Alldeles för små.

/Sara

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s