Satsning på ungas psykiska hälsa i Skåne

I budgeten för 2015 fick Vänsterpartiet igenom en satsning på ungas psykiska ohälsa i förhandlingarna med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Denna satsning ska nu bli verklighet i Skåne.

I satsningen ser vi att de 13 miljonerna ska satsas på att starta mobila team för att möta alla ensamkommande barns behov av någon att snacka med. En förebyggande åtgärd som är riktigt bra! Pengarna ska även användas till att unga får en sms-biljett till bussen eller tåget för att kunna ta sig till sin ungdomsmottagning. Online-satsning är också med i de 13 miljonerna och det är en verksamhet som verkligen behövs. En hel del av resurserna ska också gå till kompetenshöjning och ökade öppettider.

Dessa pengar behövs verkligen. Vänsterpartiet gör skillnad.

Däremot är det tydligt att dessa pengar här i Skåne inte få användas för att utöka verksamheterna permanent. Det är väldigt olyckligt. De 13 miljonerna kommer under året att gå till bra verksamhet och jag hoppas verkligen att de når fram till alla unga som behöver dem. Däremot är det ju så att verksamheterna behövs permanent.

Vi lever i ett land där den psykiska ohälsan har ökat stort bland unga. På 80-talet när jag växte upp var andelen unga som led av oro, sömnproblem och ångest runt 7-8 % av de unga. Idag är den siffran på 20 %. Vi lever i ett samhälle som göder psykisk ohälsa. Då behöver politiken och vi alla tillsammans se till att vända utvecklingen och bygga ett samhälle där vi är friska. Stabila ordentliga satsningar på ungas psykiska ohälsa är mer än välkommet.

Hur satsningen fördelas i Skåne kan du läsa om här: satsning på ungdomsmottagningar samt i detaljer kring satsningen.

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s