Anställningsstopp övervägs i Region Skåne

161014_anstallningsstopp-overvagsKristianstadsbladet rapporterar idag om att S och MP (med stöd av alliansen och SD) har gått fram med att man ska se över möjligheten att införa anställningsstopp i sjukvården om kostnaderna inte minskar. I ärendet skriver man att “bedömer driftledningsnämnderna att andra åtgärder inte räcker bör de överväga anställningsstopp.”

I sjukvården saknas 700 miljoner för att budgeten ska gå jämt upp. Det saknas ännu mer för att sjukvården ska kunna ge vård efter behov. (V vill höja skatten med 80 öre, S och MP med 30 öre). Sjukvården saknar resurser. Resurser som behövs för att ge alla invånare den vård de behöver och förtjänar. 

I går föll skattehöjningen i regionstyrelsen när alliansen och SD gick samman och röstade ner den lilla 30-öringen. Regionfullmäktige är den 24-25 oktober, det är då det definitiva beslutet tas.

Anställningsstopp är den yttersta effekten av att skatten inte höjs. Anställningsstopp är också effekten av att S och MP väljer att styra i minoritet med en budget som de i retoriken säger att de inte vill ha. Region Skåne har historiskt genomfört anställningsstopp, t ex på Skånes Universitetssjukhus. Det anställningsstoppet är en av anledningarna till att regionen idag har svårt att rekrytera och höga sjukskrivningstal. Personalen orkar inte i längden.

Detta är helt uppåt väggarna uruselt. Detta är också oerhört beklämmande att förslaget kommer från en Socialdemokratisk ledning. Är detta verkligen socialdemokratisk politik? Det är detta debatten om nästa års budget handlar om. Sjukvården i Skåne behöver en skattehöjning. Alternativet är faktiskt oacceptabelt.

/Sara Svensson, gruppledare (V) Region Skåne

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in Regionfullmäktige, sjukvården and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s