Nationell tandvårdsreform behövs för allas tandhälsa del II

I Kristianstadsbladet den 8 februari skriver VD för Folktandvården i Skåne Marika Qvist ett svar på min insändare om behovet av en nationell tandvårdsreform. (Kristianstadsbladet 170213)

 
I sitt svar lyfter hon fram mycket av det goda arbete som Folktandvården gör i Skåne. Folktandvården är en fantastiskt viktig verksamhet och medarbetarna gör varje dag oerhörda insatser för skåningarnas tandhälsa. Där håller jag helt med Marika. Denna debatt handlar inte om det goda arbete som görs, utan om behoven framåt -hur kan vi utveckla tandvården, hur kan vi satsa för att allas tandhälsa ska bli bättre? För oss är då till exempel höjda taxor helt fel väg att gå.

Vänsterpartiet menar att tänderna är en del av kroppen och vi skulle gärna vilja se en nationell reform som gör att tandhälsa inte är den klassmarkör som den är idag, där väldigt höga avgifter gör att folk får vända på slantarna och ibland tvingas gå till banken och låna för att kunna få sina tänder lagade. Även om inte alla kurvor pekar åt fel håll går det tydligt att se i avhandlingar från Uppsala universitet att förbättringarna i tandhälsa stannat av efter tandvårdsreformen 2008. För tandlossning verkar det gå åt helt fel håll med 14 % fler patienter med tandlossning än innan reformen infördes.

Folktandvården bolagiserades när de borgerliga partierna styrde i Region Skåne. Att styra en verksamhet i bolagsform innebär att allmänhetens och politikens insyn blir mindre och möjligheterna för politisk påverkan blir svagare. Den medborgare eller politiskt förtroendevalde som vill vara med och göra sin röst hörd får en besvärlig resa när aktiebolagslagens skrivningar om fokus på bolagets bästa ställs mot alla invånares behov av tillgänglig tandvård. Vänsterpartiet i Skåne menar utifrån detta att det vore bättre om Folktandvården inte var ett bolag, utan styrdes på samma öppna sätt som annan sjukvård i Skåne.

 
Välfärden är inte en marknad med kunder. Välfärden är till för att alla människor i det här landet ska få sina behov av vård, tandvård, omsorg, skola etc tillgodosedda. Och vi betalar solidariskt tillsammans för detta. Vi menar att välfärden borde sluta leka marknad. Och istället fokusera på att bygga en så demokratisk välfärd som möjligt. Där medarbetare, invånare, brukare och patienter tillsammans styr hur framtidens välfärd och tandvård ska se ut. Det är i denna öppna form med full insyn och möjlighet till medvetna val som vi gemensamt kan utveckla tandvården i en riktning som gynnar alla, även dem som idag inte har råd med en god tandhälsa. Det var inte min avsikt att förringa den viktiga verksamhet som Folktandvårdens personal varje dag gör runt om i Skåne. Jag vill som sagt se att verksamheten når ännu fler än idag. Däremot var det min mening att föra en debatt om hur vi kan skapa en bättre tandvård i framtiden och hur vi tillsammans kan bygga en demokratisk och öppen sjukvård.

Om debatten om tandhälsa:

Under två veckors tid har det varit en debatt på Kristianstadsbladet debattsidor om Folktandvården i Skåne och människors tandhälsa. Debatten inleddes när Moderaterna skrev i en artikel att de ville höja priset i Folktandvården. Ni kan läsa deras inlägg här: “Fler riskerar sämre tandhälsa om folktandvården inte får höja taxorna“.

Mitt svar på deras artikel fokuserar på allas rätt till sin tandhälsa och vikten av att sjukvården och tandvården drivs demokratiskt på ett öppet och bra sätt. Min text kan ni läsa här: Nationell tandvårdsreform behövs för allas tandhälsa.

Folktandvårdens VD Marika Qvist svarade mig. Hennes svar finns här: Folktandvården är ett professionellt företag som arbetar hårt för bättre munhälsa.

Och slutligen så kom mitt svar på VD:n Qvist i dagens tidning i Kristianstadsbladet. Det kan ni läsa här: Tandhälsan är en klassmarkör därför behövs en reform.

 

 

 

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in Inte till salu and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s