Nu höjs biljettpriserna i den skånska kollektivtrafiken igen

1609sara-i-talarstolIdag är det regionfullmäktige. Idag har vi ännu en gång ett ärende på bordet som handlar om att höja priserna för resenärerna. Ett förslag från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Vänsterpartiet är motståndare mot dessa höjningar och vill se en plan för hur vi kan sänka kostnaderna med målet om en avgiftsfri kollektivtrafik.

I dagens debatt orkade inte ens Socialdemokraterna ta debatten. Det är sorgligt och ovärdigt ett demokratiskt samtal. Nedan kommer mitt huvudanförande  från debatten. 

Tack för ordet ordförande, ledamöter, åhörare och media

Så står vi här nu igen. Det var ett tag sedan vi sist sågs. Och förutom årstidernas skiften så är mycket sig likt. Till exempel är vi än en gång samlade för att diskutera ett förslag på att höja taxorna i kollektivtrafiken. Det var faktiskt en sak som jag inte hade väntat mig när jag valnatten 2014 glatt insåg att femklövern hade förlorat sitt förtroende hos väljarna och att Socialdemokraterna skulle ingå i någon form av styre i Region Skåne.

Och denna höjning är lite speciell. För denna prishöjning har ju S och MP, och ni andra försökt genomföra en gång tidigare. Men då kallade ni det för ombordpris kopplat till betalning med kreditkort på buss. Och det är ju som vi sa redan i den debatten för många långa månader sedan inte lagligt att ta extra betalt för att man tar betalt med kreditkort. Men den prishöjningen röstades igenom. Och förvaltningsrätten sa nej. Det beslutet var lagvidrigt. Det har ju inte hindrat S och MP från att överklaga förvaltningsrättens beslut, men dock…

Och så står vi här igen. Och diskuterar en höjning av kollektivtrafiktaxan. För nu vill S och MP införa samma höjning fast på ett annat sätt. Priset ska liksom upp, tycks logiken vara. Och nu har man vänt på kuttingen och kallar ombordpriset för ordinariepris.

Om man bortser från att dessa eviga prishöjningar drabbar vanliga människor så skulle man ju nästan tycka att det är lite lustigt. Nu har ni hittat ett sätt att genomföra er höjning. Igen.

Förslaget innebär att det kostar 35 kronor att betala på bussen för att åka inom sin stad. Förslaget innebär att priset än en gång stiger.

För Vänsterpartiets del yrkar vi avslag på detta förslag. Vi menar att det är dags att ta kritiken mot Skånetrafiken på allvar. Det är dags att börja diskutera hur vi kan vända utvecklingen och se till att den solidariska finansieringen ökar, istället för att det är de enskilda avgifterna som gör det. Sedan regionen bildades har priserna i samhället ökat med 21 %. Priserna på kollektivtrafikresor har ökat med 47 %. Mer än dubbelt så mycket. Det är orimligt. Denna politik leder till att sällanresenärer fortsätter att ta bilen. Denna politik leder faktiskt till att en del människor väljer att återuppta resandet med bil, för att kollektivtrafiken inte håller måttet.

Och det är inte konstigt. För beräkningar på bensin- och parkeringskostnader visar att det är ekonomiskt fördelaktigt att ta bilen före bussen i de här delarna av Skåne. Till nästan alla destinationer.

En politik som faktiskt gör det mer attraktivt att använda sin bil (om man har en) än att åka kollektivt är att backa rakt in i framtiden. Det är något vi inte tänker bidra till.

Avslag till förslaget.

 

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in kollektivtrafik, Regionfullmäktige and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s