Inställda operationer i Skåne

I dagens Sydsvenskan kan man läsa om hur inställda operationer i detta fallet drabbar män som fått svåra komplikationer efter prostatacancerbehandlingar (Var femte operationssal står tom på sus efter personalflykt). Några dagar tidigare har vi läst om kvinnor som väntar flera år på bäckenbottenoperationer efter förlossning (Förlossningsskadade får vänta åratal när operationstiderna stryps). Detta gör ont att läsa. Det är ovärdigt och fullkomligt oacceptabelt att operationer behöver ställas in på grund av att operationssalarna inte kan hållas öppna.

Under många år har medierna rapporterat om inställda operationer runt om i landet i kölvattnet av vårdplatsbrist och personalflykt. Lösningarna på detta problem är enligt oss i Vänsterpartiet att se till att landstingen satsar på personalen. Det behövs organisationsförändringar som gör upp med managementteorier från det privata näringslivet, och det behövs resurser för att kunna skapa en arbetsmiljö där det finns tillräckligt många kollegor, tid för återhämtning, utbildning och inflytande över sin egen situation, för att inte tala om arbetstidsförkortning. Operationsverksamheten i Mölndal är ett bra exempel på där personalens inflytande har lett till bra modeller för arbetstidsförkortning. (Läs mer här: Sextimmarsdagen i Mölndal får fortsätta.)

Idag lämnade jag in en interpellation om just de inställda operationerna. I interpellationen vill jag ha svar på hur många inställda operationer det handlar om i Skåne, hur detta går till, vem det drabbar och kanske viktigast – vad Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill göra åt saken.

Vår interpellation kan du läsa här: Inställda operationer.

Svaret kommer vi att få på regionfullmäktige den 4 april.

/Sara Svensson

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in Regionfullmäktige and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s