Straffavgifter för uteblivna besök – ett otyg i Region Skåne

Jag fick en fråga i veckan angående straffavgifterna för uteblivna besök i den skånska sjukvården. Vänsterpartiet har ju varit emot dessa sedan de infördes under femklöverns tid.

Förra året höjdes straffet för uteblivet besök från 200 kr till 400 kr. Alla partier utom vi i Vänsterpartiet röstade för detta. Antar att de andra partierna ser det som ett sätt att få in pengar till regionen. All statistik visar ju att sedan avgifterna infördes så har de uteblivna besöken bara ökat. Att människor får en straffavgift om man missar sin tid har inte den effekt som t ex liberalerna vill tro. Att en ekonomiskt piska får folk att agera annorlunda. Istället sätter det människor i ekonomisk knipa. En vidrigt cynisk politik som slår hårt. 

Vi vill hellre se att sjukvården blir bättre på att bjuda in ordentligt. Folktandvården har t ex sms-påminnelser och detta borde införas i hela vården. Regionen borde också försäkra sig om att människor får sina kallelser (postupphandlingen har ju haltat…).

I verkligheten är avgifterna godtyckliga. Varje vårdenhet avgör, eller inte när avgiften ska tas ut. Föräldrar till kräksjuka barn har avgiftsbelagts. Människor som har psykiska sjukdomar och/eller ohälsa straffas när deras sjukdom sätter käppar i hjulen för en planerad tillvaro. Äldre på väg in i demenssjukdomar riskerar att bli ruinerade. Man blir lite sen till sitt besök och får en saftig räkning med sig hem istället för sitt besök. Godtycket får råda, när piskans politik råder. Empati och omsorg om varandra lyser med sin frånvaro.

Detta är avgifter som inte heller går att få täckt inom ramen för sitt eventuella försörjningsstöd.

De här avgifterna är ett otyg och borde avskaffats för länge sen.

/Sara Svensson, gruppledare (V) Region Skåne

PS! Priserna och reglerna för uteblivna besök i Region Skåne kan ni läsa mer om här: Uteblivna besök.

 

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in Regionfullmäktige and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s