1 Maj tal 2017

Idag hade jag nöjet att 1 Maj-tala i Trelleborg. Halv tio körde arrangemanget igång. Det var musik från Röda Kapellet, två andra talare och jag. Här följer det tal från manifestationen idag som jag höll. (Det talade ordet gäller)

 

Kamrater och 1-maj firare,

Detta är dagen då vi och miljoner och åter miljoner andra runt om i världen sätter ord på våra drömmar. Detta är dagen då vi tillsammans knyter våra nävar och står upp som en röst, för ett samhälle där kapitalism, kvinnoförtryck och rasism, förpassas till historiens skräphög. Detta är dagen då vi minns och känner stolthet över de segrar vi vunnit. Detta är dagen då vi formulerar framtidens krav. Detta är dagen då vi samlas för att samla kraft för att orka lite till, lite mer och lite längre.

Det är när vi i arbetarrörelsen, kvinnorörelsen, den antirasistiska rörelsen och miljörörelsen samlas och enas i kampen mot roffarsamhället som vi kan bygga den rörelse som en dag kommer att rasera det gamla och ge plats åt rättvisan, solidariteten och jämställdheten.

Det är när vi går samman – affärsbiträdet på Konsum, läraren i skolan, min mamma och hennes kollegor i vården, du och jag här, våra vänner på springvikariat, deltidarna i hemtjänsten, min pappa i industrin. Ja det är då vi bygger en vackrare värld. En värld där ekonomisk orättvisa är ett minne blott, där olikhet är styrka och där du aldrig värdesätts utifrån vilket kön du råkar ha fötts med.

Och styrkan i våra gemensamma krav behövs för att möta rasismen runt omkring oss. Den rasism som gör att din hudfärg eller ditt efternamn avgör var du får bostad. Den rasism som gör att EU låter hundratals människor drunkna på dödens hav, Medelhavet, i sin jakt efter trygghet åt sig själv och sina barn. På flykt undan förföljelse, förtryck och krig. Den rasism som gör att Socialdemokraterna och Miljöpartiet med stort stöd från borgerligheten och rasisterna i Sverigedemokraterna fortsätter att stänga gränsen och har ID-kontroller över Öresundsbron.

Och styrkan i våra gemensamma krav behövs för att möta det kvinnoförtryck vi dagligen ser runt omkring oss. Den underordning som gör att 17 000 äldre kvinnor idag i Skåne lever på pensioner under EU:s fattigdomsgräns. Den ekonomiska osjälvständighet som gör att många inte kan skilja sig trots att kärleken har tagit slut. Den underordning som gör att kvinnor får mindre vård, och tusentals kronor mindre i månaden i lön. Den underordning som gör att våra erfarenheter om sexualiserat våld inte tas på allvar.

Och styrkan i våra gemensamma krav behövs för att ändra ordningen och bygga ekonomisk jämlikhet. Idag växer en hel generation unga upp med sms-anställningar och otrygghet. Idag växer en generation unga upp med drömmar om en bostad, drömmar som i Skåne blir verklighet allt senare. Idag växer en generation unga upp i ett samhälle där de rikare blir allt rikare, och vi andra står och stampar och betalar de rikas smörgåsbord.

Bankerna i Sverige gör varje dag 300 miljoner kronor i vinst. Smaka på det. 300 miljoner kronor. Våra pengar. Och överklassen surar när de riskerar att förlora rätten att göra RUT-avdrag på läxhjälp och städning. Samtidigt som flera tiotusentals unga står utan egen bostad i de skånska städerna. Samtidigt som människor inte får vård i tid på våra sjukhus och samtidigt som antalet fattigpensionärer ökar i Sverige. Den bidragsberoende överklassen borde skämmas.

Det är nog nu. Idag skickar vi en hälsning om att festen är över. Det är dags att börja betala tillbaka.

Vänsterpartiet vill beskatta bankerna högre. Skattebetalarna i detta land har länge nog subventionerat deras vinster. Det är nog nu.

Vänsterpartiet vill bygga en arbetsrätt värd namnet. Den rätt som arbetsgivare idag har att hyvla anställningar måste bort. Det är en skam att chefer från en dag till en annan kan hyvla procent på våra anställningar. Alla har rätt till justa jobb med bra villkor. Det är nog nu.

Vänsterpartiet vill subventionera byggandet av hyresrätter. Vi behöver ett nytt miljonprogram, inte fler år av en havererad bostadspolitik. Det är nog nu.

Vänsterpartiet vill bygga en ekonomi för alla – inte bara för några få.

Kampen för ett jämlikt samhälle är på liv och död.

När jag blir sjuk ska jag kunna lita på en god vård. Jag ska inte behöva slå mig fram och själv värdera olika vårdgivares utbud. Sjukvården är inte en marknad och fungerar inte som en marknad. När jag blir sjuk ska jag vara trygg i att min vårdcentral kan lotsa mig rätt. Att personalen har tid att prioritera min åkomma och ge mig rätt vård, efter behov.

Så är det inte idag. Vi har fått en ”sjukvårdsmarknad” där vi ska vara kunder med livet som insats. Vi har fått vårdval där vi förväntas välja och vraka. Friheten sägs vara oändlig. Och jag får magknip. Friheten är de stora företagens. Det är Aleris och Capio som har fått en större marknad – inte du och jag. Det är de som kan etablera sig i de rika delarna av Skåne och tjäna pengar på att erbjuda vård till resursstarka grupper medan vi andra är hänvisade till det som blir kvar.

Vänsterpartiet vill en sjukvård där behoven är i centrum. Klassamhället har inget i vården att göra. Liberal efterfrågan där de som skriker högst får hjälp först vill jag skicka ut med badvattnet och istället – sjukvård åt alla efter behov.

En demokratisk vård där personalens kunskap tas tillvara och politiken siktar mot just det – att människors behov kommer i centrum.

Vänsterpartiet vill ta tillbaka det som är vårt. Sjukvård ska skötas i offentlig regi. Vi vill demokrati.

Idag ger jag skånsk sjukvård underkänt när det gäller tillgången till en jämlik och jämställd hälsa. Vården blöder resurser. Hundra och åter hundra talsmiljoner kronor fattas. 5 operationer ställs dagligen in i Skåne för att resurserna saknas. Arbetsmiljön är för dålig. Personalen orkar inte.

Och mot den borgerliga tid vi lever i ställer jag kamp för ett mer rättvist samhälle. Ett socialistiskt samhälle. Mot detta ställer jag oss, som sätter en tydlig vänsterpolitik i främsta rummet. För det är en politik från vänster som kan göra skillnad.

Det är när vi solidariskt via skattsedeln finansierar sjukvården som vi tar steg mot ett samhälle där könsorättvisor och klasskillnader minskar. Det är när vi solidariskt tillsammans kämpar som vi kan nå en jämlik och jämställd vård.

Och det är därför Vänsterpartiet vill höja skatten i regionen, precis som merparten av folk i det här landet. När vi omfördelar pengarna från de mäktigaste och rikaste ja då kan vi bygga ett vackrare land för alla. I sjukvården skulle en skattehöjning kunna ge oss en primärvård där avgifterna är lägre och där personalen vill va kvar. En skattehöjning skulle ge oss fler vårdplatser och mer personal. En skattehöjning är ett stort första steg för att ge oss en vård att lita på. Tillgänglig för alla och med en arbetsmiljö där personalen inte behöver stupa i säng när de kommer hem på randen till utmattningssyndrom.

För så illa är det idag. Personalen är så hårt pressad. De jobbar för att göra andra friska, men blir själv sjuka av sitt arbete. Det om något är helt galet. Vi har en sjukvård som överlever för att alla kvinnor som arbetar i vården tvingas bära ett för tungt lass på sina axlar.

Och de styrande i S och MP har valt sida i regionen. De väljer att förvalta och ha makten, men förvalta ett politiskt arv från femklöverns tid. Ett borgerligt status quo. Det är deras val. De gick till val på att anställa 2000 nya personer i vården och skapa 300 vårdplatser. Så har det inte blivit. Istället ekar flera operationssalar i Malmö och Lund tomma och oron på de små sjukhusen växer. ”Effektiviseringar” väger tyngre än patienternas behov av vård – här i Trelleborg och på andra håll i Skåne.

Vänsterpartiet står alltid upp för en politik som utmanar högern och lägger skarpa förslag för att lösa den kris som sprider sig i den skånska sjukvården. En kris som bland annat inneburit att 573 primärvårdsläkare manar till förändring. Det duger inte längre.

Målet för Vänsterpartiet är en jämlik och jämställd sjukvård och vi tänker inte ge oss. Vi som står här idag sänder en tydlig signal till de styrande i S och MP. Det krävs mer än så här. Vi kräver en politik som omfördelar resurser och makt från de som har till oss andra. Vi kräver en politik som ger personalen den arbetsro och arbetsmiljö som de förtjänar. Det är därför vi vill genomföra 6 timmars arbetsdag. Vi kräver en politik som ger oss en sjukvård att lita på. Det är därför vi vill ha ut privata vinstjägare ur vår sjukvård.

Vi lever i ett hårt och kallt samhälle. Vi har en allians som blundar för de behov som sjukvården har. Vi har ett bankväsende som skor sig på vanligt folk och som håvar in miljardvinster varje år. Vi har skattesmitande företag som hellre solar på en öde ö än bidrar till den välfärd som är förutsättningen för ett gott samhälle.

Vi har ”välfärdsföretag” som sätter hårt mot hårt mot Vänsterpartiets framgångar i kampen för att få bort vinsterna ur välfärden. De lägger mångmiljonbelopp på opinionsarbete. Och jag förstår dem. De är rädda. Det ska de vara. Vi har varit framgångsrika. Och än är vi inte i mål. Kampen är inte över. Välfärden är inte till salu!

Vi är en stolt, stor och stark folkrörelse som bär upp ilskan över girigheten i samhället och vi tänker inte ge oss. Vi tänker stå som en bakom kraven på en välfärd, en skola, en sjukvård åt alla. Människors rätt till ett bra liv utan företags rätt att göra pengar på mänsklig omsorg och barns rätt till utbildning. Vi ger oss inte!

För Vänsterpartiet är det självklart. Vi omfördelar samhällets resurser från de som har till alla oss andra. En ekonomi för alla – inte bara för några få.

Detta är dagen då vi sätter ord på våra drömmar. Detta är dagen då vi tillsammans knyter våra nävar och står upp som en röst, för ett samhälle där rasism, kvinnoförtryck och kapitalism förpassas till historiens skräphög. Detta är dagen då vi minns och känner stolthet över de segrar vi vunnit. Detta är dagen då vi formulerar framtidens krav. Jämlikhet och frihet åt alla!

Tack.

/Sara Svensson

 

 

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s