Bra satsningar på ungas hälsa rullas ut

Så har det än en gång visat sig att Vänsterpartiets förhandlingar med regeringen ger konkreta resultat ute i kommuner och landsting. Denna gång rör det sig om delar av de pengar för insatser mot psykisk ohälsa som kommer den skånska sjukvården till del genom en satsning på Skånes ungdomsmottagningar.

Idag tog nämligen Hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om fördelning av de statliga medel som Vänsterpartiet har varit med och förhandlat fram för att stärka ungas psykiska hälsa.

Ungdomsmottagningarna är av stor betydelse genom sitt ansvar att främja ungas hälsa och samlevnad. Uppdraget är brett och består både av att tillhandahålla information om sexuell hälsa och att tillhandahålla preventivmedel till unga. De når i dag en stor del av sin målgrupp.

Dock kan man se en kraftig överrepresentation av unga kvinnor som besöker ungdomsmottagningarna. I ett patriarkalt samhälle är det symptomatiskt att det är kvinnor som tar större ansvar för den sexuella och reproduktiva hälsan. Det är därför välkommet att delar av de 17 miljoner som nu fördelas öronmärks för starta upp minst en drop-in-mottagning för killar med planerade återbesök på tidpunkter där endast killar är välkomna. Ansvaret för den sexuella hälsan behöver fördelas jämnt. Dels skapar det större kunskap hos en större del av befolkningen, dels skapar det en bättre sexuell och reproduktiv hälsa hos våra unga.

Det är också välkommet att lite drygt 4 miljoner kommer att satsa på att göra ungdomsmottagningarna tillgängliga på nätet. Det är inte alla ungdomar som känner sig bekväma med att gå till en mottagning och många bor också på orter där de inte har tillgång till en och då blir kontakt över nätet ett enkelt första steg in.

Avslutningsvis gör det mig lite extra glad att det också görs en satsning tillsammans med kommunerna för att komma ut till HVB-boenden för att ge ensamkommande och asylsökande barn och ungdomar en chans att träffa ungdomsmottagningen. Detta är en grupp som alltför ofta glöms bort och även om de anslagna pengarna inte kommer att räcka till alla så är bara insikten att detta är en grupp som behöver ges möjlighet till kontakt med ungdomsmottagning ett steg framåt.

/Sara Svensson

Ärendet i Hälso- och sjukvårdsnämnden: Fördelning av statsbidrag för ungdomsmottagningar.

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in jämställdhet, sjukvården and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s