Gårdsförsäljning av öl och vin är ett steg bort från en restriktiv alkoholpolitik

Igår röstade regionfullmäktige för att Region Skåne ska ansöka om att få driva ett projekt under 3 år kring gårdsförsäljning av vin och öl. Hela alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna tyckte att detta var en toppenidé och det blev glada applåder hos den politiska högern över att ett steg bort från en restriktiv alkoholpolitik togs. Det är i sanning sorgligt.

Vänsterpartiet ville avslå motionen tillsammans med S och Mp.

Alkohol kostar samhället oerhörda summor varje år. Alliansen brukar ju tycka att en budget i balans är viktigt så ur det perspektivet är det ju uppseendeväckande att de driver på för att göra vin och öl än mer tillgängligt i samhället.

Enligt missbruksutredningen från 2011 så kostar alkohol samhället mellan 49-66 miljarder kronor årligen. Forskningen visar också att konsumtionen ökar i samband med ökad tillgänglighet som till exempel gårdsförsäljning.

Så detta är inte bara ett dumt förslag för folkhälsan och alla människor i samhället, i våra familjer och bland våra vänner som kämpar med alkoholism och riskbruk, det är också ett oerhört dumt förslag för sjukvårdens förutsättningar överhuvudtaget.

Jag tänker på alla som dagligen kämpar mot alkoholism. Jag tänker på alla barn som växer upp med föräldrar som dricker för mycket. Jag tänker på alla kvinnor vars män eller partners blir mer aggressiva när promillehalten ökar och jag tänker på vilket ansvar man som politiker har. Att främja framväxten av social samvaro som inte har med sprit att göra. Det är viktigt.

Att profilerade sjukvårdspolitiker, som Gilbert Tribo från Liberalerna (som skrev motionen), driver denna fråga är förvånande. Men han kanske trots allt är mer hard core liberal än socialliberal. Det är väl så. Inte desto mindre är det ledsamt.

WHO beräknade att knappt 2000 personer dog i alkoholrelaterade orsaker under 2014 i Sverige. Att cirka 60 000 sjukhusbesök berodde på alkohol – allt till en kostnad på 2,12 miljarder kronor. Och detta är lågt räknat. Lägg därtill de cirka 3800 fall av cancer varje år som kan härledas till alkoholkonsumtion redan i dagsläget enligt Cancerfondens forskare.

Kunskapen om att hög tillgänglighet till alkohol ökar misshandelsfallen, våld i nära relationer, sjukdomar och överdödlighet är känd. Denna motion framstår för mig som mot bättre vetande. Utifrån ett folkhälsoperspektiv.

Systembolaget publicerade nyligen en rapport gjord av oberoende forskare från Storbritannien som hade i uppgift att titta på hur man kan minska alkoholens skadeverkningar i samhället. Deras råd till oss i Sverige var:

 1.  Behåll monopolet
 2. Öppna inte upp för alternativa försäljningsvägar som internetförsäljning eller gårdsförsäljning
 3. Samt inför minimipriser och se till att det kostar med alkohol.

Jag tycker att vi ska följa de rekommendationerna.

Vi har en stolt tradition av systembolag i Sverige. Monopolet har tjänat folkhälsan väl. Det är en väg jag tycker att vi ska fortsätta med.

Det vi också ska göra är att utveckla beroendevården och lägga resurser på att primärvårdens kompetens på området ökar och att sjukvårdspersonalen har tid att uppmärksamma detta och ge adekvat stöd till människor med alkoholberoende.

Igår förlorade vi denna fråga på regionfullmäktige. Men arbetet fortsätter. I riksdagen, i föreningar, på gator och torg för en restriktiv alkoholpolitik med folkhälsan i fokus.

/Sara Svensson

Länk till rapport inkl. rekommendationer för alkoholpolitiken framöver: What are the public health and safety benenifits of the Swedish government alcohol monopoly?

 

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in Regionfullmäktige and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Gårdsförsäljning av öl och vin är ett steg bort från en restriktiv alkoholpolitik

 1. Bengt Håkansson says:

  Vinodlarna är till största delen ett gäng entusiaster som älskar vin och, och det kan de väl få vara. Jag studerade den svenska vinodlingen för några år sedan i ett projekt på SLU och kom fram till att Systempriset för en flaska svenskt vin bör ligga på ca 300 kr. Och då är det sällan ens gott, men en och annan gör trots allt rätt bra vin.
  Jag tycker absolut att dessa vinodlare borde kunna få sälja sitt vin på sina gårdar. Det skulle inte ha någon som helst påverkan på folknykterheten. Vem som helst kan ju gå på restaurang och köpa vin för ett lägre pris. Det som inte skadar någon och inte kostar samhället något finns det ingen anledning att motsätta sig. Stöd istället vinodlarnas krav på att få sälja SITT EGET vin, men givetvis inte att få upprätta alkoholbutiker där andra sprithaltiga drycker säljs.
  Gårdsförsäljning av egenproducerat vin är visserligen oförenligt med EU-reglerna, men rikta då elden mot EU. Detta är ytterligare ett exempel på EU:s idiotiska byråkratregler. Låt EU vara glädjeförstörare. Vänstern har ingen anledning att ta på sig den rollen.

  Alltså: stöd vinodlarna och bekämpa EU.

 2. svenssonsara says:

  Hej,
  Det finns problem med detta på flera plan.

  1. Problemet är ju att de statliga utredningarna visar att det ur konkurrensperspektiv är mycket svårt att begränsa detta till gårdar utan att indirekt skjuta detaljhandelsmonopolet i sank. Därför blir frågan om gårdsförsäljning av öl och vin ett sätt att underminera systembolagets ställning. (Läs t ex sjukvårdsminister Gabriel Wikströms artikel om detta i följande länk: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article20011289.ab.)

  2. Att öka tillgängligheten (geografiskt, tider osv.) riskerar att bidra till ökad konsumtion, det visar forskningen. Därför var det en stor fråga kring t ex införselkvoter under EU-folkomröstningen och därför är det dåligt att försöka införa gårdsförsäljning. Jag tycker att forskningsrapporten som jag hänvisar till visar på just detta.

  Allt gott!

  Mvh Sara Svensson

 3. Bengt Håkansson says:

  Detta borde egentligen vara en icke-fråga, men när nu borgarna bråkar om det tycker jag det är synd att ni går i deras enkla fälla och framstår som fyrkantiga nej-sägare i en tid när alkohol serveras på nästan alla restauranger som har kvällsöppet. Jag läste utredningen när den kom och det var tydligt att EU förbjuder gårdsförsäljning av enbart egenproducerat vin eftersom det skulle vara konkurrensbegränsande, Helt absurt att EU lägger sig i det! När nu frågan tas upp borde det vara EU:s överhöghet som vänsterns kritik inriktar sig på. Det vore kanske också ett sätt att få tyst på borgarna i denna fråga. EU vill de säkert inte ska framstå i dålig dager.

  Sen finns det säkert de som ser detta som ett sätt att avskaffa systembolagets monopol, men den striden tror jag förs bättre om man bejakar gårdsförsäljning. Att påstå att gårdsförsäljning skulle öka tillgängligheten är inte relevant. Det gäller ett fåtal gårdar som skulle sälja dyrt vin. Jämför detta med tillgängligheten runt Möllevångstorget som är 100 ggr större.

  • svenssonsara says:

   Jag tänker att det är viktigt – i en tid när alkohol finns på allt för många ställen – att inte öppna upp för fler arenor att få tag i det. Jag tycker inte att det är att vara en “fyrkantig nej-sägare” utan jag tycker att det faktiskt är att stå upp för en restriktiv alkoholpolitik. Jag tycker att det är att stå upp för att samhället borde fokusera på folkhälsan.

   När det gäller EU sedan, så är ju EU dåligt på så många sätt, men om vi nu har en konkurrenssituation som gör att det är svårt att behålla monopolet om gårdsförsäljning av vin och öl tillåts tycker jag det är uppenbart att gårdsförsäljningen blir ett sätt att försvaga monopolet. Alltså ytterligare en anledning att stå upp för monopolet.

   Mvh Sara som önskar en trevlig sommar!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s