Ska inte barn kunna åka buss billigt utan en smart telefon?

På måndag och tisdag är det dags för regionfullmäktige igen. Förutom att budgeten för 2018 kommer att diskuteras så har jag även ställt en enkel fråga om biljettsystemet i kollektivtrafiken.

Det nya kollektivtrafiksystemet har varit i gång ett tag nu. De brister som Vänsterpartiet lyfte inför beslutet är nu vardag för regionens kollektivtrafikresenärer. Svårigheter att förstå de dubbla systemen, de stora prisskillnaderna mellan systemen, att man inte kan dela månadskort är några exempel som är väl rapporterade i medierna och i de undersökningar som Skånetrafiken själva har gjort.

En annan oacceptabel brist är att 30-dagars rabatten för barn bara finns tillgänglig via mobilappen. Det innebär att barn och ungdomar mellan 7-19 år hänvisas till att ha månadskort via mobilen för att få den mest förmånliga rabatten. Det innebär att Skånetrafiken kräver att barn måste ha en egen smart telefon, alternativt alltid åka med en förälder som har en. Det innebär också att barn som inte har en smart telefon hänvisas till sämre rabatter via JOJO-systemet.

Denna fråga måste få en lösning. Region Skåne kan inte förutsätta att barn och ungdomar mellan 7-19 år har smarta telefoner för att kunna ta del av de rabatterade priserna i kollektivtrafiken. Den nuvarande situationen sätter frågan om ekonomisk ojämlikhet på sin spets.

Det ska bli spännande att höra vad S och Mp har för svar.

Uppdatering 171023: Kollektivnämndens ordförande Stefan Svalö (S) delar i stort Vänsterpartiets syn på vad som bör åtgärdas vad rör barns tillgång till kollektivtrafiken. Man skall under 2018 åtgärda att barn idag inte kan ta del av den rabatt som ges med appen för smart telefon, och ser även möjlighet att utreda ett ”specialkort” för barns resande.

/Sara Svensson, gruppledare (V) Region Skåne

PS! Så klart borde det egentligen vara gratis för barn (och alla) att åka kollektivt, men innan dess kan vi inte ha rabattsystem som förutsätter att barn har tillgång till en dyr telefon för att få del av de bästa rabatterna.

Du hittar den enkla frågan här: Det behövs ett riktigt busskort för barn.

 

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in Regionfullmäktige and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s