Tid att leva! #vårturnu

Att korta arbetstiden är framtiden. Det är en fråga som sätter makten över våra liv på sin spets. Är det vi själva eller arbetsgivaren som ska äga det mesta av vår vakna tid?

Idag är arbetsmarknaden väldigt dubbel. Å ena sidan har vi många som är arbetslösa, samtidigt som vi har massa av människor som blir sjukskrivna för att kraven på arbetet skruvas upp så högt att vi blir sjuka. Den psykiska stressen av ett arbetsliv där man känner sig otillräcklig och inte har makt och kontroll över sin vardag tär; priset är sjukskrivningar som kvinnor runt om i Sverige idag betalar dyrt för.

Detta är en viktig anledning till att Vänsterpartiet vill förkorta arbetstiden. Livet ska rymma mer än att arbeta. Resultaten för alla andra försök runt om i Skåne har fått goda resultat. Sjukskrivningarna sjunker, personalen uppger att de känner sig piggare och orkar mer i sitt liv, både på jobb och på sin fritid. Kvaliteten ökar helt enkelt. Resultaten är liknande oavsett om arbetstidsförkortningen är inom äldreomsorgen, på operationsavdelningar eller på en bilfabrik.

Att vi ska arbeta 40 timmar i veckan är ingen naturlag. Idag skulle samhället kunna organisera arbetslivet på ett helt annat sätt. Kampen för förkortad arbetstid är viktig. Tänk dig en framtid där vi istället för att stupa i säng efter arbetet, skulle ha ork att ha en skön fritid. Tänk dig en framtid där vi hade mer tid varje dag att själva bestämma över vår vakna tid? Tänk dig en framtid där du går från arbetet och känner att du faktiskt hann klart. För att din arbetstid är lugnare, du har tillräckligt med kollegor och du har kraft kvar för ditt eget liv, när arbetsdagen är slut. Helt fantastiskt.

Vi vet att sjukvården kan organiseras smartare. Att välfärden måste blir bättre – både för alla oss som behöver välfärden, och för personalen. Personalen vet det. Stödet för arbetstidsförkortning är enormt. Vi vet att arbetsmiljön skulle bli bättre, att man skulle kunna göra ett bättre jobb och ha mer fritid att själv bestämma över. Det är en fråga om vilken framtid vi vill ha. Hur vi som samhälle prioriterar. Prioriterar vi skattelättnader för de rikaste eller ett samhälle för alla? Det är en fråga om prioriteringar. Det är en fråga om vilket samhälle vi vill ha. Mer pengar till de redan rika, eller ett bättre liv för alla andra. Jag vet vad jag väljer.

Och samtidigt fortsätter försöken med kortare arbetstid att sprida sig som en löpeld runt om i landet. I valet tar Vänsterpartiet kampen för en kortare arbetstid. För ett samhälle för alla – inte bara för några få. Kom med i den kampen du med!

/Sara Svensson

Vänsterpartiet om arbetstidsförkortning: Varför korta tiden? 

Vad skulle du göra med 2 timmar mer om dagen? Kolla in den här filmen: Två timmar mer.

 

About svenssonsara

Välkommen till min blogg. Här skriver jag om det politiska arbetet i regionen kring t ex sjukvård och kollektivtrafik, om feministiska visioner, om drömmar om ett klasslöst samhälle och om sånt som gör mig riktigt förbannad. #vpol
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s